QUÈ SÓN LES ADICCIONS ?

1-entrada

Les adiccions son el producte final de consumir de forma continuada determinades substàncies, que al final “t’enganxen”.
Aquestes substàncies, també conegudes com “drogues”, si fem un ús o un abús continuat, tenen la capacitat d’adaptar-se progressivament al nostre cos (tolerància) i al final crear una dependència (addicció) i la persona sent la necessitat que ha de mantenir el consum de forma continuada, de lo contrari es pot sentir malament i patir un quadre d’abstinència o “mono”.
Tot aquest procés, també coneguts com Trastorns per consums de substàncies, que poden ser lleus, moderats o greus. Tenen una part química vinculada a la droga, dosis i via d’administració, una part psicològica en funció de les característiques de la persona i de la pròpia vivència en relació al consum i una part més social o automàtica en funció dels hàbits, llocs i entorn de consum, grup d’influència,… .
Les conseqüències d’aquests trastorns, sovint les detecten els familiars i/o amics, no sempre el pacient es prou conscient del problema. El punt de partida per un bon abordatge es valorar la “motivació” pel tractament o ajudar-lo i preparar-lo pel canvi. A partir d’aquí, es programa la pauta farmacològica mes adient per la desintoxicació física (per evitar el mono), en molt casos es manté suport farmacològic per evitar recaigudes i sempre planificarem un seguiment terapèutic per reforçar l’abstinència i fer prevenció de recaigudes. Sempre que es pot, aconsellem fer suport i seguiment familiar conjunt.
Associats aquest trastorns, sovint i poden aparèixer complicacions mèdiques i/o psiquiàtriques que s’exploraran, s’abordaran o es derivaran als especialistes corresponents. En el cas de presentar psicopatologia associada o “patologia dual”, es farà un tractament i seguiment des del propi servei.
Al nostre mitjà les drogues amb consum més prevalent (més habitual) en els adults son el tabac, l’alcohol, cànnabis, cocaïna i els tranquil·litzants. A més distància tenim derivats opiacis (heroïna i opiacis sintètics) i altres psicofàrmacs. En relació als adolescents, tenim consums de tabac, porros (cànnabis) i alcohol (sobre tot de fins de setmana i/o festes). A més distància drogues de disseny (èxtasis), hipnosedants, cocaïna, ketamina i altres (OEDT/EDADES, MSSSI).